Planavimas – štai kas padeda!

Maisto švaistymo priežastys

Dažnas teigia, kad maisto nešvaisto arba neišmeta. Kad ir kaip ten būtų, verta skirti dėmesio savo įpročiams ir net užmesti akį į tą šiukšliadėžę, paslėptą po kriaukle… Ką gi matome?

Pagrindinė priežastis, dėl kurios 43 proc. visų atvejų maistas išmetamas, yra ta, kad jis sugenda. Pamirštame, ką turime šaldytuve, šaldiklyje ir spintelėse, jei reguliariai jų neperžiūrime ir neplanuojame savo meniu pagal tai, ką būtina suvartoti pirmiausia.

Nuo ko pradėti?

Planavimas – štai kas padeda išvengti tuščių pirkinių ir suvaldyti maisto srautus. Ar reikia pridurti, kad tai patinka jūsų piniginei? Štai keletas patarimų, kaip planuoti savaitės maisto meniu ir porcijas bei susidaryti pirkinių sąrašą.

Visada įsitikinkite, kad šaldytuve arba spintelėje neliko pasislėpusio maisto. Tokį „auditą“ ar „inspekciją “ atlikite nuolat. Šaldymo kameroje ieškokite NSO – nesuvartotų sušaldytų objektų.

Dėmesio - prekių sąrašas

Tyrimais įrodyta, kad apgalvotas pirkinių sąrašas daro stebuklus:

  • sutaupo laiko ir pinigų;
  • sumažina išmetamo maisto kiekį;
  • tausoja gamtą.

Bet svarbu ne tik turėti pirkinių sąrašą, bet ir jo laikytis.

Pirkinius susirašykite popieriuje, telefono užrašinėje arba atsisiųskite programėlę.

SAVAITĖS MENIU PLANAS

Išsiaiškinkite, kuo skiriasi terminai „Tinka vartoti iki...“ ir „Geriausias iki...“

Terminas „Geriausias iki...“ susijęs su maisto kokybe.

Pasibaigus šiam terminui maisto produktą valgyti saugu, tačiau gali būti, kad jo kokybė bus prastesnė, o skonis ir tekstūra – ne patys geriausi. Šį terminą rasite ant šaldytų, džiovintų, konservuotų ir kitų maisto produktų pakuočių: duonos, kiaušinių, miltų, makaronų, šokolado ir kt.

Terminas „Tinka vartoti iki...“ susijęs su maisto sauga

Maisto produktai gali būti vartojami iki šio termino, tačiau jam praėjus juos vartoti nesaugu. Šį terminą rasite ant greitai gendančių maisto produktų pakuočių, pavyzdžiui, mėsos, žuvies ir pieno produktų.

Beveik 50 procentų europiečių negali užtikrintai atsakyti, kuo skiriasi tinkamumo vartoti terminai „Tinka vartoti iki…“ ir „Geriausias iki…“. Pabandykime išsiaiškinti ir išvengti maisto švaistymo.

Terminas "Geriausias iki..." baigėsi... Kiek produktą dar galima vartoti?

Maisto valdymo dienynas

Netikėtas būdas taupyti pinigus: pildykite „Maisto valdymo dienyną“ (išmetamo maisto registrą). Jį pasidėkite virtuvėje arba netoli valgomojo stalo. Įspėjame: rezultatai gali šokiruoti.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...