Maisto žinovė, internetų žvaigždė Nida Degutienė – estetiškų patiekalų virtuozė, išmananti tausaus gaminimo subtilybes. Jūsų maisto likučiams ir atsargoms pasisekė: pasinaudokite nuostabiais Nidos receptais – išgelbėkite tai, kas liko nesuvalgyta, susikaupė ar gulėjo užmiršta…
6 porcijoms
Želatinos lapeliai pamerkiami į šaltą vandenį, palaukiama, kol suminkštės. Jei naudojami milteliai, juos reikia išbrinkinti keliuose šaukštuose šalto vandens.
Į puodą supilama grietinėlė, suberiamas cukrus. Pakaitinama, kol ištirps cukrus, bet neužverdama. Sudedama vanilė.
Želatinos lapeliai nuspaudžiami ir sudedami į šiltą grietinėlę. Maišoma, kol ištirps (jei naudojami milteliai, taip pat išbrinkinti milteliai sudedami į šiltą grietinėlę ir maišoma, kol visiškai ištirps, tai užtruks mažumėlę ilgiau). Į šią masę supilamas kefyras, viskas išmaišoma. Masė perpilama į didesnį dubenį arba į atskirus indelius, paliekama atvėsti. Tada visas paviršius uždengiamas maistine plėvele ir dedama į šaldytuvą, kad sustingtų (laikoma apie 6 val. arba pernakt).
Ruošiamas šaldytų uogų kompotas: į puodą kartu su cukrumi suberiamos šaldytos uogos ir kaitinama apie 5 min., kol cukrus ištirps, o masė sutirštės. Jei kompotas pernelyg skystas, įberiama šiek tiek krakmolo. Paliekama atvėsti.
Patiekiama ant kefyro deserto užpylus šaldytų uogų kompoto, jei yra, galima patrupinti, pvz., morengų arba smulkintų avižinių sausainių.