Keptas kopūstas

Keptas kopūstas
Renata Šniolienė

Renata Šniolienė kviečia gaminti gardžiai ir tausiai!! Tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė dalinsis savo patirtimi ir demonstruos: kur sunaudoti morkų tarkius – likusius išspaudus sultis, ką gardaus pasigaminti iš gausaus cukinijų derliaus ir kaip sunaudoti dažniausiai išmetamą cukinijų žievę. Ir tai dar ne viskas!

Reikės:

  • 1/3 kopūsto
  • 50–60 g lydyto sviesto
  • 80 g sėklų mišinio (moliūgų, saulėgrąžų, sezamų, kanapių)
  • 1 šaukštelio džiovintų prieskonių mišinio (persilado ar Viduržemio jūros žolelių)
  • 1 šaukštelio rupios druskos

Paruošimo būdas:

Šio recepto tvarumo idėja – vienos skardos pietūs visai šeimai. Keptas kopūstas yra puikus, reto ragautas garnyras tiek prie mėsiškų ar paukštienos patiekalų, tiek ruošiant vegetariškus pietus ar vakarienę. 

Trečdalis kopūsto pjaunama išilgai, nuo viršutinės gūžės dalies, virš koto. Viršūnė nupjaunama tik tiek, kad apversta kopūsto dalis stabiliai stovėtų ant skardos.
Visas paviršius tolygiai aptepamas kambario temperatūros sviestu, pabarstomas prieskoniais, druska, sėklomis ir šaunamas į iki 180 °C įkaitintą orkaitę (nustatomas kaitinimo iš viršaus ir apačios režimas). Jei gaminami vienos skardos pietūs, aplink kopūstą sudedami nedideli iš anksto marinuoti mėsos ar paukštienos gabaliukai arba bulvės, ropės, griežčiai. Priklausomai nuo kopūsto dydžio, kepama 20–40 minučių, kol truputį apskrunda lapai. 
 

Pažiūrėkite, kaip šį patiekalą gamina pati Renata!