Osetinų pyragai su įdarais

Osetinų pyragai su įdarais
Nida Degutienė

Maisto žinovė, internetų žvaigždė Nida Degutienė – estetiškų patiekalų virtuozė, išmananti tausaus gaminimo subtilybes. Jūsų maisto likučiams ir atsargoms pasisekė: pasinaudokite nuostabiais Nidos receptais – išgelbėkite tai, kas liko nesuvalgyta, susikaupė ar gulėjo užmiršta…

Pyragų tešlai reikės:

ikonos

3 pyragams,                kiekvienas 2–3 porc.

  • 7 g sausų mielių
  • 1 šaukštelio medaus (arba cukraus)
  • 150 g kefyro (kambario temperatūros)
  • 150 g pieno (kambario temperatūros)
  • 550 g kvietinių miltų
  • 1,5 šaukštelio smulkios druskos
  • 50 g sviesto patepti

Įdarui NASTZYN (keptas moliūgas, svogūnai ir granatų sirupas) reikės:

ikonos

3 pyragams

  • 600 g stambia tarka tarkuoto moliūgo (be odelės, be sėklų) – tiks bet kokios rūšies arba kelių rūšių mišinys
  • druskos, pipirų
  • 4 šaukštų aliejaus
  • 3 vidutinio dydžio supjaustytų svogūnų
  • 5 šaukštų granatų sirupo
  • 1 šaukšto kapotų šviežių mėtų (arba kitokių mėgstamų žalumynų)

Įdarui KARTIFDŽIN (bulvės ir sūris) reikės:

ikonos

3 pyragams

  • 600 g nesuvalgytos bulvių košės (geriausia, jei ji gaminta su pienu ir sviestu)
  • 300 g tarkuoto sūrio (tiks bet koks nesuvalgytas sūris, taip pat ir kelių rūšių, kuo geriau lydosi, tuo geriau)
  • 3 kiaušinių
  • druskos, pipirų

Įdarui KABUSKADŽIN (kopūstai) reikės:

ikonos

3 pyragams

  • 20 g sviesto
  • 3 plonais pusžiedžiais supjaustytų svogūnų
  • 5 skiltelių smulkinto česnako
  • 3 šaukštų pomidorų pastos
  • 600 g kopūstų (gali būti apvytęs), kuo smulkiau sukapoto
  • druskos, pipirų

Lapinių kopūstų (kale) ir varškės įdarui reikės:

ikonos

3 pyragams

  • 20 g sviesto
  • 500 g lapinių kopūstų (kale), labai smulkiai supjaustytų
  • 8 skiltelių smulkinto česnako
  • 200 g riebesnės ir šlapesnės varškės
  • 200 g fetos sūrio
  • druskos, pipirų

Batvinių ir sūrio įdarui reikės:

ikonos

3 pyragams

  • 20 g sviesto
  • 2 česnako skiltelių, kapotų
  • 350 g batvinių (arba burokėlių) smulkintų lapų
  • 200 g tarkuoto fermentinio sūrio (kokio liko nesuvalgyto)
  • 150 g trupinto fetos sūrio
  • 100 g smulkintų laiškinių svogūnų
  • 1 šaukšto smulkintų krapų
  • druskos, pipirų

Paruošimo būdas:

Nedideliame inde mielės sumaišomos su medumi ir kefyru bei pienu. Paliekama apie 10 min., kad masė suputotų.

Šis mišinys perpilamas į didesnį dubenį (arba virtuvinio kombaino indą), suberiama pusė miltų kiekio, viskas sumaišoma. Gaunama labai drėgna masė. Dubuo su šiuo mišiniu uždengiamas maistine plėvele ir paliekamas šiltoje vietoje apie 40 min., kad tešla pakiltų.

Orkaitė įkaitinama iki 220 °C temperatūros. Paruošiamos kepimo skardos, jas galima iškloti kepimo popieriumi.

Į pakilusią masę įberiama druskos, supilami likę miltai. Tešla minkoma, kol nustoja lipti prie rankų. Ji turi būti labai puri ir minkšta. Tešla padalijama į 3 lygias dalis.

Iš kiekvienos tešlos dalies suformuojamas rutuliukas, tada rankomis suplojamas plokščias blynas. Kočiojami maždaug 0,5 cm storio apskriti lakštai. Kiekvieno centre dedama į rutulį suformuoto įdaro (receptai pateikti žemiau). Pirštais imama už tešlos kraštelių, pakeliama nuo darbastalio ir lipdoma taip, kad tešla apgaubtų visą įdarą. Gerai sulipdomi tešlos krašteliai, tada šis rutulys kita puse apverčiamas ant miltais pabarstyto paviršiaus. Atsargiai rankomis formuojamas plokščios formos pyragas, įdaras paskirstomas iki pat kraštų. Galima labai švelniai pakočioti ir kočėlu, kad visas pyragas būtų vienodo storio.

Dedama ant kepimo skardos. Viršuje centre padaroma įpjova, kad kepant garai lengvai pasišalintų. Kepama apie 15 min., arba kol gražiai apskrus viršus, o apačia bus visiškai sausa.

Išėmus iš orkaitės dar karštas aptepamas tirpintu sviestu. Patiekiama iškart.

Įdaro NASTZYN (keptas moliūgas, svogūnai ir granatų sirupas) paruošimo būdas:

Tarkuotas moliūgas pabarstomas druska ir pipirais, atidedamas į šalį.

Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinami svogūnai, kol suminkštės (bet neparuduos). Sudedamas tarkuotas moliūgas, supilamas granatų sirupas. Apkepinama apie 5 min., kol moliūgai suminkštės. Paragaujama, ar netrūksta druskos, pipirų. Paliekama visiškai atvėsti, tik tada sudedamos mėtos. Padalijama į 3 dalis ir suformuojami rutuliukai. 

Įdaro KARTIFDŽIN (bulvės ir sūris) paruošimo būdas:

Sumaišomi visi ingredientai, paragaujama, ar netrūksta druskos. Įdaras turi būti išraiškingo skonio. Padalijama į 3 dalis ir suformuojami rutuliukai.

Įdaro KABUSKADŽIN (kopūstai) paruošimo būdas:

Keptuvėje įkaitintame svieste svogūnai pakepinami apie 10 min., kol suminkštės ir lengvai paruduos. Suberiami česnakai, supilamas pomidorų padažas, minutę kitą pakaitinama. Sudedami kopūstai, pakepinama apie 5–8 min., kol suminkštės. Gerai pasūdoma, pabarstoma pipirais ir paliekama visiškai atvėsti. Padalijama į 3 dalis ir suformuojami rutuliukai.

Lapinių kopūstų (kale) ir varškės įdaro paruošimo būdas:

Keptuvėje įkaitintame svieste trumpai apkepinami česnakai, suberiami lapiniai kopūstai ir kepama, kol suglebs, suminkštės. Atidedama į šalį, kad visiškai atvėstų.

Sumaišoma su varške, feta, pasūdoma ir įberiama pipirų. Padalijama į 3 dalis ir suformuojami rutuliukai.

Batvinių ir sūrio įdaro paruošimo būdas:

Keptuvėje įkaitintame svieste trumpai apkepinami česnakai, tada suberiami batviniai (kotai ir lapeliai), apkepinama apie 5 min., kol suminkštės, bet kotai išliks traškūs, visiškai nesuglebs. Nukeliama nuo ugnies ir paliekama visiškai atvėsti.

Atvėsę batviniai sumaišomi su sūriu, svogūnais, krapais, gerai pasūdoma, įberiama pipirų. Išmaišoma. Padalijama į 3 dalis ir suformuojami rutuliukai.

Pažiūrėkite, kaip šį patiekalą gamina pati Nida!