Šaltuoju būdu marinuotos cukinijų juostos

Šaltuoju būdu marinuotos cukinijų juostos
Renata Šniolienė

Renata Šniolienė kviečia gaminti gardžiai ir tausiai!! Tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė dalinsis savo patirtimi ir demonstruos: kur sunaudoti morkų tarkius – likusius išspaudus sultis, ką gardaus pasigaminti iš gausaus cukinijų derliaus ir kaip sunaudoti dažniausiai išmetamą cukinijų žievę. Ir tai dar ne viskas!

Marinato proporcijos 1 kg paruoštų juostų:

  • 200-250 g baltojo cukraus
  • 150 ml 6% obuolių acto
  • 5 šaukštai tyro bekvapio aliejaus
  • 1 šaukštas rupios druskos
  • 6-8 česnako skiltelės

Paruošimo būdas:

Šio recepto skonio ir tvarumo idėja – be kaitinimo, be likusio marinato pagamintos juostos, ne tik papuošiančios vienakąsnius ar sumuštinius, bet ir puikiai tinkančios garnyrui ar užkandžiui. 2 kilogramai cukinijų viename stiklainyje – misija įmanoma. Be to, šiam receptui labiausiai tinka pačios didžiausios, peraugusios cukinijos, kurias dažnas išmeta dėl neva nebetinkamų maistinių ir skoninių savybių. 
 
Cukinija nuplaunama, nusausinama ir nulupama žievė. Tiek jos lupimui, tiek juostų gamybai naudojamas pats plačiausias daržovių skustukas. Juo stengiamasi pjauti per visą cukinijos ilgį, kol pasimato sėklos. Likusią minkštąją dalį su sėklomis galima sumalti virtuvinio kombaino peiliais ir, sumaišius su kiaušiniais ir trupučiu miltų, iškepti puikius blynus.
 
Gautos juostos pasveriamos ir sudedamos į gilų dubenį ar puodą. 
 

Česnakas supjaustomas nedideliais gabaliukais ir beriamas ant juostų. Ten pat pilami ir beriami likę ingredientai, nieko nemaišant indas paliekamas 4-6 h. Per šį laiką aptirpsta druska ir cukrus, cukinijos dėl acto rūgšties išleidžia sultis, juostų tūris sumažėja, susidaro daugiau skysčio. 

Dideliu šaukštu lėtai ir atsargiai maišoma, kol nebesimato cukraus ar druskos kristalų, juostos sudedamos į patogų sandėliuoti indą ir dedamos į vėsią vietą. 
 
Gaminant greitam vartojimui, cukraus kiekį galima mažinti iki 180 g vienam kilogramui juostų, žieminiam variantui cukraus reikia bent 200 g, o geriausia – 250 g. Baimintis, kad bus labai saldu, nereikia, cukraus saldumą neutralizuos actas.
 

Pažiūrėkite, kaip šį patiekalą gamina pati Renata!

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...