Šokoladinis tortas be kvietinių miltų ir cukraus

Šokoladinis tortas arba pyragas be kvietinių miltų ir cukraus

Augalinio maisto guru, kultinė šefė Ona Jurkšienė kviečia į maisto gaminimą žvelgti kūrybiškai ir strategiškai. 

Reikės:

ikonos

12 porcijų

Biskvitams:

  • 2 stiklinių neskrudintų grikių
  • 2 stiklinių smulkiai sutarkuotų morkų
  • 1,5 stiklinės obuolių sulčių
  • 4 šaukštų kakavos
  • 4 šaukštų razinų (galima dėti ir daugiau, jei mėgstate saldžiau)
  • žiupsnelio meduolių prieskonių
  • 2 šaukštelių sodos
  • nugesintų 2 šaukštais obuolių sidro acto

Kremui:

  • 1 stiklinės pernakt mirkytų anakardžių riešutų
  • 2 šaukštų kokosų drožlių
  • 1 kokosų pieno skardinės kietosios dalies (kremo, be skysčio)
  • 2 šaukštų kokosų aliejaus
  • pusė stiklinės turimų šaldytų uogų ar vaisių
  • kelių datulių be kauliukų arba kitokio saldiklio

Pertepimui:

  • 1 stiklinė turimų šviežių ar konservuotų vaisių gabaliukų ar uogų.

Papuošimui:

  • išlydyto šokolado
  • įvairių džiovintų vaisių ir uogų
  • riešutų
  • šokoladinių pabarstukų
  • džiovintų daigintų grikių

Paruošimo būdas:

Neskrudinti grikiai sumalami į miltus, sumaišomi su tarkuotomis morkomis, kakava, nuplikytomis razinomis, meduolių prieskoniais; įmaišomos obuolių sultys, viskas susmulkinama maisto plakiklyje. 

Gauta masė išpilama į dubenį, įmaišoma obuolių sidro actu nugesinta soda, gerai išmaišoma. 

Tešla padalinama į dvi dalis, supilama į aliejumi išteptas atsegamas torto  formas, kepama 180*C temp. apie 25 – 35 min., kol iškepa. Iškepami du apvalūs biskvitai, atvėsinami.

Kremui visi nurodyti ingredientai suplakami maisto smulkintuve.

Formuojamas tortas – ant vieno biskvito lakšto, torto formoje, sudedami turimi vaisių gabaliukai ar uogos, ant jų supilamas kremas, keletą šaukštų kremo paliekant torto paviršiaus aptepimui. Ant kremo uždedamas antras biskvito lakštas, šiek tiek paspaudžiama, kad kremas gerai apsemtų vaisius ar uogas.

 Torto paviršius aptepamas likusiu kremu; gaminys atvėsinamas šaldytuve bent 1 – 2 val.; galima pusvalandžiui įdėti į šaldiklį, kad tortas sutvirtėtų.

Atvėsintas tortas išimamas iš atsegamos torto formos,  papuošiamas vandens vonelėje išlydytu šokoladu, dž. vaisiais, uogomis, riešutais, įvairiais pabarstukais, džiovintais daigintais grikiais.